Sex faktorer som påverkar kvinnors fertilitet

Oavsett om du vill ha barn nu eller senare så kan det vara bra att koll på vilka faktorer som påverkar din eller din partners fertilitet. Nedan följer de viktigaste.

Ålder.

Ålder påverkar våra kroppar på många sätt, vi får rynkor och kvaliteten på kvinnors ägg blir sämre. Kvinnor föds med alla sina ägg till skillnad från män som kontinuerligt producerar nya spermier. Ofta sjunker fertilitet för kvinn or vid 35 års ålder. När hon fyllt 40 är sannolikheten att hon ska bli gravid fem procent per menstruationscykel.

För att hjälpa kvinnor som har svårt att bli gravida används ofta provrörsbefruktning. Ett annat alternativ är att frysa ner ägg. Det alternativet är bra för dig som är lite yngre, inte vill ha barn nu och vill vara på den säkra sidan. Så kan du använda äggen senare när det är aktuellt – och vara din egen äggdonator.

Gener.

Arvet av din mamma och mormor påverkar hur lätt eller svårt du har att bli gravid. Du är sex gånger mer benägen att uppleva tidig menopaus (före 40 års ålder) om din mamma, syster eller farmor upplevt det.

För att förstå dina förutsättningar är det bra att informera sig. Fråga dina äldre kvinnliga släktningar om deras erfarenheter från klimakteriet och deras fertilitet. Om det är så att kvinnor i din släkt själva har haft problem kan det vara bra för dig att tidigt rådgöra och göra en fertilitetsundersökning. Läs mer här om hur en eventuell undersökning går till.

Hormoner.

Det finns en mängd hormoner som påverkar chanserna att bli gravid. De flyter fram mellan körtlar och organ och skickar olika signaler. Skulle en förändring ske i hormonerna påverkar det fertiliteten eller leda till missfall. På den här bilden kan du närmare se hormonsystemet.

Läkemedel kan hjälpa till att balansera hormonerna men för att få dem bör du rådgöra med din gynekolog.

Förutom hormoner, ålder och gener har självfallet din egen livsstil påverkan på dina chanser att bli gravid. Det finns undersökningar som visar att 13 procent av kvinnors infertilitet kan härledas till rökning. Rökning orsakar nämligen kromosomskador på äggen. Övervikt, undervikt och oregelbunden sömn påverkar också chanserna att bli gravid eftersom de kan leda till obalans i hormonerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *